Condensdrogen

Gepost op: 20 februari 2019

Condensdrogen

Het drogen van gewassen zoals uien en aardappelen was altijd een kostbare aangelegenheid. Telers verwarmde een partij uien met een kachel op 32 graden om koprot te voorkomen. Naast de hoge stookkosten bleef het product gevoelig voor schimmel door de relatief hoge luchtvochtigheid. Condensdrogen is de toekomst als het gaat om het drogen van gewassen. Onafhankelijk van het weer kan het droogproces continu doorgaan met behoud van de gewenste productkwaliteit. De techniek is afkomstig uit biologische teelt in Denemarken. Hier was een grote behoefte aan innoverende techniek door bewaarverliezen tot 40%. Het principe is vrij eenvoudig. In een gesloten bewaarcel wordt vochtige lucht afgekoeld door een verdamper. Het aanwezige vocht in de lucht zal hierdoor condenseren en via een waterslang worden afgevoerd. Zoals bij iedere koeltechniek komt er tijdens het koelproces warmte vrij. Normaal gesproken verdwijnt deze warmte in de buitenlucht. Bij condensdrogen wordt de warmte gebruikt om de gedroogde lucht weer op te warmen via een warmteplaat. Via deze cyclus is het mogelijk om gelijktijdig te drogen en te verwarmen. De teler kan de relatieve vochtigheid en gewenste temperatuur geheel controleren waardoor de productiekwaliteit altijd constant zal zijn.

Nadelen en kosten

Het nadeel zijn de hoge investeringskosten om het systeem aan te schaffen. Globaal zijn deze kosten ongeveer 300% duurder. Hier staat tegenover dat de energiekosten ongeveer 75% lager zullen uitvallen in vergelijking met traditioneel drogen met kachels. Dit getal is op zichzelf niet voldoende om condensdrogen rendabel te maken. Door de verhoogde kwaliteit van het product en de mogelijkheid om het systeem voor meerdere partijen te gebruiken zorgen ervoor dat condensdrogen rendabel zal zijn voor het bedrijf. Zeker in combinatie met de mogelijkheid om het systeem in aanmerking te laten komen voor een belastingvoordeel in de vorm van een energie investeringsaftrek.

Voordelen van condensdrogen

Het systeem heeft meerdere voordelen. Het werkt volledig afgezonderd van de buitenlucht en is altijd op ieder moment inzetbaar zonder dat er sprake is van ongewenste afkoeling. Het maakt niet uit of het buiten koud of warm is, het drogen is een continu proces. Per partij van 5000 ton is het goed haalbaar om per dag 2500 liter vocht af te voeren. Hierdoor is het mogelijk om een partij in een week grondig te drogen. Omdat het systeem volledig elektrisch werkt, en geen gebruik maakt van gas, zijn de energiekosten laag en is het mogelijk om een continu droogproces te krijgen. Het product zal beter drogen waardoor de kwaliteit van het product en dus de prijs omhoog gaat. Door de fiscale aftrekmogelijkheden is de aanschaf financieel haalbaar. 

Voor meer advies over condensdrogen kunt u terecht bij Tolsma Techniek Emmeloord BV.

Delen

Archief


Recente artikelen