Leidingssystemen

Gepost op: 26 april 2017

Kunstof leidingensystemen worden veelvuldig gebruikt voor het aan- en afvoeren van water, iets wat zelfs in de tuin kan gebeuren. Valt er veel regen en dreigt je tuin onder water te raken? Dan is het aanleggen van een afvoersysteem van kunstofleidingen natuurlijk een oplossing. Maar dat kan óók met kokoscoating leidingen (eigenlijk zijn er meer soorten leidingen).  

Kunstof

Dit is een uitermate geschikt materiaal voor de leidingen: het gaat lang mee, is onderhoudsarm en is redelijk geprijsd. Bovendien zul je het in al de doe-het-zelf huizen wel vinden, maar kan je het natuurlijk ook aan laten leggen. Dat is gemakkelijk, kost wat meer, maar bespaart je ook veel tijd en misschien uiteindelijk wel geld (je bent er namelijk van verzekerd dat het goed gebeurd). Wat kost het überhaupt?

Verschil

Dat zijn er nogal wat, zul je ontdekken wanneer je zoekt naar kunstof leidingsystemen. ABS, Air-line extra en Pvc-buizen zijn maar een paar mogelijkheden. Ook heb je de diverse onderdelen: de leidingen zelf natuurlijk, flenzen en afdichtingsringen, steek- en knelfittingen en buizenklemmen (mocht je die nodig hebben). Welk type het beste bij je leidingsysteem past kun je natuurlijk navragen bij een specialist.  

Keuze

Zelf doen of laten plaatsen? Dat kan nogal wat schelen in de kosten. Zelf doen kost meer werk maar zal wellicht honderden euro's kunnen besparen. Wel ben je dan niet verzekert. Kunstof leidingsystemen zijn doorgaans per meter geprijsd. Perspect/Acrlyraat (doorzichtig) is een kunstof buis die geprijsd is voor om en nabij 390 euro per meter, terwijl een kunstof HDPE buis 2.0mm geprijsd is voor 1,57 euro per meter! Je kunt het zo duur maken dus als je wilt. De buizen worden vaak ook op maat geleverd, die je vaak per email of offerte kunt versturen naar een specialist. Het prijsverschil zit hem vooral in de dikte en de breedte van de buis. Een bredere buis laat meer water door. Een dikke stevige buis is langer houdbaar. 

Andere diameter

Leidingen hebben een verschillende diameter, afhankelijk waar ze voor worden gebruikt. Worden ze gebruikt voor het toilet? Dan volstaat een diameter van 12 mm (aldus, mijnkluswijzer.nl). Voor een aftakking van de hoofdleiding geldt 15 mm en voor de douche-bad en keukenkraam: tevens 15 mm. Is de kunstof buis geschikt voor zowel warm als koud water? Dat is belangrijk en moet altijd nagevraagd worden, afhankelijk van de temperatuur van het water dat er door zal stromen. Er zijn veel fabrikanten van buizen, dus er is veel keuze, maar een specialist kan altijd uitweg bieden!

Delen

Archief


Recente artikelen